De ce au nevoie medicii de Florin Oancea? Motivele sunt simple dar puternice, rezonează foarte intens cu probleme cu care se confruntă practicanții acestei meserii nobile.

E greu ca și medic în România, ca să nu ne ascundem după deget, lucrurile nu sunt tocmai roz pe acest plan. Spitalele nu sunt dotate corespunzător, salariile nu tocmai atrăgătoare în comparație cu cele din țările mai calde, iar numărul pacienților este într-o continuă creștere.

Foarte mulți decid să meargă în altă parte, în special cei mai tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile facultății. Problema este că au motive să facă asta, marea majoritate sunt îndreptățiți pentru alegerea făcută. Până la urmă, cine ar vrea să rămână într-un loc în care este limitat, când are posibilitatea de a se muta undeva unde poate să își atingă potențialul. E greu și neplăcut să fi nevoit să părăsești Deva pentru că nu știe să aibă grijă de tine și nu poate să îți ofere ceea ce ai nevoie.

Ei bine, Florin Oancea vrea să țină medicii în țară, în Deva, deoarece se poate crea un mediu propice și aici.

Există posibilitatea de construire de spitale sau clinici private. Se pot moderniza spitalele actuale, pentru a avea aparatură de ultimă generație, sau cel puțin la standarde normale, nu veche de 100 de ani.

Se pot stabili reguli de conduită care să facă locul muncii unul plăcut.

Se poate elimina stigmata corupției și a șpăgii.

Medicii merită să fie recompensați proporțional cu munca depusă.

Toate acestea sunt realizabile, dacă alții pot atunci și noi putem. Primăria se poate implica pentru rezolvarea acestor probleme. Prin hotărâri ale Consiliului Local Deva se pot accesa fonduri care să ajute la punerea în practică a planurilor. Spitalul Județean Hunedoara este în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, dar e posibilă crearea unui parteneriat între Primărie și spital care să ajute la modernizarea acestuia. Există fonduri locale, guvernamentale sau europene de unde se pot lua banii necesari pentru schimbare, trebuie doar să știm unde să cautăm. Sunt o mulțime de exemple de bună practică de unde putem să învățăm și mai apoi să aplicăm. Important este să avem încredere, să nu ne pierdem speranța și să începem cu pași mici dar constanți.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>